Fórum
2 Petr VS:
Bazi, tak se na nás - výrobce neúměrného hluku - nezlob. Ale uznej, že pracovat na dobrém aparátu je jiná radost, než se snažit \\\"uplést z hovna bič\\\" na nějakém domadělu, který se tvůrci moc nepovedl... neříkej, že se Ti na Tvém Vi-4 nedělá líp, než když máš pod rukou Behringer;-)
ještě k tomu hluku (pan Dotaz:)
1) jednoznačně destruktivnější pro sluch jsou dlouhodobé expozice - i relativně nižší úrovni hluku. Příkladem může být moje skoropaní, žijící 45 let v bytě na hlučné hlavní třídě, kde jsou domy z 30.let obložené keramikou (ve dne 80dB při otevřených oknech) = přesto, že jsem zvukař už docela dlouho, ona je furt regulérně hlušší než já. Z krátkodobé expozice na rockovém koncertě sice v následující noci uslyšíte pískání nebo šumění v uších, ale pokud mají uši možnost si odpočinout (opravdu v klidu!), není to nic fatálního. Cesta v rozhrkané dodávce z Prahy do Bratislavy je většinou horší než koncert (stále stejné kmitočty etc.), takže na kšeft často už stejně přijedeme nahluchlí...
2) např ve Švýcarsku mají striktní normu 95dB špička a skutečně tvrdě kontroluji dodržování. Jak mi vyprávěl Daniel Laurent (zvukař The Young Gods), následkem je, že se tam naživo hraje prakticky pouze folk, jazz a country. Rocková kapela nemá šanci! Chcete snad, aby to u nás bylo taky tak???
Ve Francii mají limit 105dB ve špičce a všude mají relátkové systémy odpojující na několik sekund aparaturu. Vyhodil jsem aparát už při zvukovce 4 ránou na kopák. Hrát se tak jakž takž dá, ale musíte počítat s tím, že když lidi začnou nadšeně řvát a pískat, přehluší muziku...
V Čechách, pokud vím, platí závazná norma 85 dB pro veřejná prostranství. To je dnes skutečně na každé rušné ulici (v jedoucí tramvaji je klidně o 10dB víc, měřil jsem...), takže např. hraní na náměstí by v podstatě nepadalo v úvahu. Proto také tuto nesmyslnou normu nikdo nedodržuje...