Fórum

23.06.2005 13:18
#7104 detail odpovědět

Ad ceny - nemá smysl srovnávat ceny u nás s cenami ve všelijakých prodejnách hudebních nástrojů po republice. Byl jsem se včera podívat ve Vyškově, v Brně a ve Velkém Meziříčí, jak si vede konkurence, mnohé z těch firem mají internetové obchody, ze kterých musíte získat dojem, že jsou to giganti, kteří prodávají všechno na světě. Potom vlezete do krámu, kde nápis u vchodu jasně hlásá "HUDEBNÍ NÁSTROJE" a ano, uvnitř jsou opravdu hudební nástroje. Taky se tam někde mezi nimi s neměnnou pravidelností krčí nějaký ten Behringer, Phonic, DAP, LEM, nejlevnější JBL a Yamaha, viděl jsem dokonce v jednom i dva Crowny XLS (raději bez cenovek) a celkem asi tucet Eminencí dohromady, občas (pokud byla dotyčná firma výrobcem nebo dovozcem a ne jen překupníkem) také několik Crestů nebo MAD. Jedinou výjimku představovala menší sestava beden HK u Music Data v Meziříčí. Veškerá naše konkurence dohromady v celém tom regionu nenabízí uživateli profesionální zvukové techniky tolik, co naše jediná pobočka v Brně. O světlech nemluvím vůbec, tam je poměr snad 10:1. Pokud někdo něco opravdu neprodává a tudíž ani nedováží, tak jiné než mizerné ceny mít nemůže a já si opravdu neumím představit, co by takový zmýlený kupec dotyčné firmě provedl, kdyby zjistil, kolik na jeho neinformovanosti vydělali. Jako perličku dodám, že v jednom takovém obchodě (dost známém a občas i tady diskutovaném) mezi řečí označili za svého největšího konkurenta nejbližší hypermarket, kde už také začali ty nejlacinější kytary pro děti prodávat. Ano, mají pravdu, myslím si to rovněž. Ti lidé nejsou hloupí nebo zlí, jenom pro ně není v obchodu s profesionální technikou místo.