Fórum

15.07.2011 14:53
#70402 detail odpovědět

2 Francois a spol.:
1) profíci většinou neřeší, jestli kompresor zainzertovaný na klice "tahá" za zpěv do monitoru - on totiž nemůže, protože profíci mají většinou na podiu monitorový pult.
2)použít jeden kanál kompresoru v insertu grupy, jak to chce udělat Radim, na 4 zpěvy zároveň s sebou přináší jeden zásadní problém: pokud komprimuju 4 zpěvy na klikách 4 kanály kompresorů a jeden vokalista začne řvát, kompresor mi "zatáhne" právě jen a jen jeho. Pokud mám jeden den kompresor v grupě na 4 smíchané zpěvy, kompresor mi ve stejné situaci "zatáhne" i ty ostatní, slabší vokály, což je něco, co rozhodně nechci. Kromě toho - pakliže nějaký nástroj (nebo v tomto případě vokál) vyjedu nahoru na klice, často ho jen "natlačím" do kompresoru, ale nepřidám. To jsou důvody, proč kompresor na klice používat jen tam, kde chci výsledek trochu zplacatit, ale nepotřebuju vyrovnávat nějaké dynamické rozdíly (např. v bigbítu na na velkém aparátu grupě smíchaných bicích). Jinak zásadně komprimuju na klice. Pravda ovšem je, že to občas naráží na problém dostatku kompresorů v racku - občas i 12 kanálů může být málo