Fórum
Lukáš K & kostel :
Stávající zařízení bych poslal k čertu, něco podobného bylo nainstalováno i u nás v kostele a dělalo to neplechu v tom smyslu, že pan farář pokud přešel z kazatelny někam jinam, musel nejprve do mikrofonu buď zblízka fouknout/což má každý mikrofon rád, že/, nebo hlasitě zakašlat, aby se příslušný mikrofon přepnul. Po půlroce takového "provozu" byli všichni zúčastnění /pan farář a milistranti/ tak nasraní, že mě požádali o výměnu toho zařízení za jiné, normální. Reprosoustavy byly po celém kostele uzoučké bílé reprosloupy, každý se čtyřmi až šesti "smetákovými" širokopásmovými reproduktory, používanými v televizorech, každý sloup měl impedanci od 24 do 48 ohmů, ale všechno to bylo napráskáno paralelně jen do dvou větví, takže výsledek každé větve byl něco pod 3 ohmy.
Řešil jsem to malinkým šestivstupým mixem Behringer, který při tomto počtu vstupů ještě tolik nešumí, koncovým zesilovačem s TDA8560Q, který má výkon 40W/2R na kanál, opatřil jsem jej festovním zdrojem a děličem na vstupu, aby byl zachován úrovňový diagram mezi výstupy mixu a vstupy zesilovače. 80W výkonu pro mluvené slovo v kostele naprosto bohatě stačí, stálo to pár korun a všichni jsou spokojení. Ve tVém případě, pokud bys chtěl měnit zesilovač, bych si nechal v Tronicu navrhnout a navinout EI autotrafo 4:1 nebo 2:1, pak bys mohl použít libovolný zesilovač, schopný práce do 2 nebo 4 ohmů. Paralelně k "primáru" takového transformátoru je pak dobré pro omezení napěťových špiček a částečnou kompenzaci indukčnosti připojit sériový RC člen z odporu 2R2/5W a MKP kondenzátoru okolo 220nF.
I z takových nestandardních rekonstrukcí se dá vybruslit vcelku se ctí.