Fórum
Problém nastane v okamžiku, kdy tenhle"party a poloprofi"přístroj na akci zdechne a ještě sebou vezme driver za sedm tisíc, tedy dražší, než sám zesilovač. Sami víte, že výkonová rezerva je nezbytně nutná a když potřebujete přitopit pod kotlem, tak musíte mít čím. Bohužel tyhle zesilovače mají tak měkké trafa a zdroje, že už v samé podstatě není z čeho brát, totéž se týká Omnitroniců s hliníkovým primárem, EP2500 taktéž a o ostatních, jako DAP a RH radši nemluvit. Měl jsem tu na opravu jeden prostřelený RH Sound, škody jako v kurníku a i náhrada původních koncových tranzistorů nepřinese ve spolehlivosti nic pozitivního, protože i zbytek materiálu je v zesilovači noname /CDIL a podobně/, tedy extrafuj extratřída, se kterou já bych ani nebastlil a oni z toho skládají"poloprofi" zesilovače. Jedinou pozitivní zkušenost jsem udělal s jedním EP2500, kdy se po výměně budičů, koncových tranzistorů a elytů za větší a značkové značně zlepšilo podání basů toho zesilovače. Ovšem pořád je ve hře ten zpropadený síťový transformátor, který je tak slabý, že po 5 minutách sinusového buzení máte pocit, že Vám shoří pod rukama. Jedinou záchranou je tedy zavřená a utěsněná kastle a výkonnější ventilátory. Neviděl jsem ještě EP4000, ale myslím, že to bude něco na stejnou notu.
U Cresta CPX i otevřeného měly chladiče po 15 minutách teplotu okolo 60°C a toroid byl téměř studený. To také o něčem svědčí - třeba o tom, že se v bazarech moc neobjevují crestovské řady CA a Pro. Jsou tak dimenzované a tak málo poruchové, že jich prostě lidi neradi zbavují i přes jejich váhu.
Electrovoice Q66 je také výborně dimenzovaný zesilovač, který dává basy, jako v tom známém sloganu od Crownu"jako když Vás do prsou udeří kladivem". Bohužel o Crownu, jmenovitě řadě CSi se toho moc pozitivního napsat nedá. Hraje to jak z prdele a odchází to, protože konstruktér byl a je hovado. Nevím, kdo konstruoval legendární řadu MacroTech MA2400 a MA5000VZ, ale zcela určitě to byl někdo jiný.