Fórum

12.11.2010 23:13
#64431 detail odpovědět

Adat/analog převodník
Behringer ADA8000 je ekonomické řešení, má jen několik zásadních problémů. Má nedostatečně chlazené stabilizátory napájení, které jsou bez chladičů. To jsem vyřešil AL-plechovým páskem, který vede teplo z tuším tří nechlazených stabilizátorů na zadní panel. Dále je osazený v analogových signálových cestách TL074, ty je třeba nahradit alespoň MC33079, přičemž je také třeba pod lupou (s podsvícením) zkontrolovat a opravit pájené spoje, hlavně na integrovaných obvodech bývají studené spoje. Po těchto úpravách se z ADA8000 stává použitelné zařízení, ale originální Focusrite OctoPre platinum s ADAT kartou hraje zvukově ještě o chlup lépe, přičemž není o tolik dražší. Tento Focusrite má také své konstrukční vady, původní fantomové SMT odpory na vstupech mají nedostatečné zatížení, je třeba je nahradit metalizovanými 0,4W a na kartě ADAT, pokud má být použit vstup pro externí synchronizaci, je vhodné úpravou zapojení zvýšit vstupní impedanci, která je tuším 75ohmů, což je podle normy OK, ale některá zařízení (např. Yamaha) nedokáží do tak malé zátěže pracovat i když by měly, toto je možné řešení, mě se v praxi osvědčilo.
ADA8000 podle výše uvedených úprav hraje zvukově lépe, než originální preampy v mixu Yamaha 01V96, zvukově se blíží k uvedenému Focusrite, ale nemá tak příjemné nejvyšší výšky, které jsou oproti Focusrite trošku plechovější, sykavky přenáší upravený ADA8000 lehce výrazněji, než Focusrite. Na upraveném ADA8000 jsem měřil vstupní impedanci a kmitočtovou charakteristiku (na výstupu posledního operáku před AD převodníkem), obě byly konstatní, v tolerančním poli do 1dB do 100KHz.