Fórum

27.10.2010 08:34
#64127 detail odpovědět

Robert: s těmi AZK220 a 2x700W si běž oblbovat nějaké mladé osly na nějaké soplfórum, ale ne sem.
Při stávající konstrukci z toho zesilovače nejde dostat bezpečných víc, než nějakých 2x400W do 4 ohm a to obnáší výměnu síťového trafa, zdvojení kapacity elytů apod. A i tak v AZK220 při tomto výkonu /2x400W do 4 ohm/ pracují KD503 na hranici svých možností a je problém zesilovač vůbec uchladit.
Sám jsem několik takových úprav dělal, téměř všechny /schválně říkám téměř/ dodnes fungují, ale jeden to kompletně odesral, to když táta, barový muzikant, ten upravený zesilovač půjčil svému synkovi na nějakou technopárty.
Ti sedmnáctiletí idioti totiž neuznávají nic jiného, než že musí svítit ty červené ledky nahoře na indikátorech jak na mixu, tak na zesilovačích. Bylo to v létě, zesilovač kopli někam pod stůl a on se prostě a jednoduše uvařil. Částečně to byla i moje chyba, že jsem na chladiče nedal 80°C rozpínací termostaty, které by po dosažení téhle teploty vypnuly výstupní relé. AZK220 z posledních výrobních sérií už ty termostaty měly standardně z fabriky, asi úprava po zkušenostech s muzikanty a DJi.

Za třicet let jsem postavil /a upravil/ spoustu nejrůznějších zesilovačů a vím jedno. Dejte soplošovi zesilovač 2x200W, pojede nadoraz. Dejte mu 2x500W, pojede zase nadoraz a když mu půjčíte zesilovač 2x1200W, spálí si s tím repráky v bednách, protože to pojede zase nadoraz.
Jen jednou jsem ve své nerozvážnosti půjčil soplošům jeden svůj 3kW monoblok na subbasy, protože prý "potřebovali posílit basy". Dopadlo to tak, že v subbasech byly urvané a podpálené repráky a na dřevotřískových bednách rozklížené spoje...
Od té doby půjčuju zesilovače jen barovým muzikantům, když se jim stane s jejich vlastním nějaká nehoda, jinak raději nikomu.