Fórum
Tesla Elektroakustika Bratislava vyrobila množství typů nf transformátorů, z nichž některé byly navrženy jen pro jeden konkrétní účel. Bohužel po letech se už velmi těžko zjišťuje, k čemu které trafo bylo určeno - dokumentace od mixážních pultů a přepojovačů, které Elektroakustika vyráběla je už dávno v propadlišti dějin, něco jsem zachránil já z bývalého regionálního studia Československého rozhlasu v Jihlavě a to, co je popsáno v mém seznamu, je v podstatě výcuc z asi půlmetrového štosu servisní dokumentace od jednotlivých jednotek a šavlí mixážních pultů tzv. čtvrté generace.
Z praxe mám ale ověřeno, že vajíčka bývala používána v pultech třetí a druhé generace a byla do jisté míry univerzální, lišila se pouze v detailech, např. ve způsobu vyvedení vinutí apod.
Naproti tomu transformátorky z pultů čtvrté generace byly důsledně odlišovány jako vstupní a výstupní a bohužel podle označení nelze zjistit, o jaký typ se zrovna jedná. Bylo by nutné dohledat označení trafa v servisní dokumentaci příslušného modulu a teprve určit, k čemu byl transformátor vlastně určen. U pultů čtvrté generace už byla vidět snaha po jisté unifikaci, nicméně např. transformátorek v hranatém krytu, vymontovaný ze vstupní jednotky zcela jistě nepůjde použít pro běžné úrovně, které někdy zpracovávají DI boxy /tj. až do 12dBu/. Půjde-li ovšem o transformátor stejného vzhledu, ale určený jako výstupní pro buzení 1,55V linek, pak takový transformátor jde použít bez výhrad.
Seznam nf transformátorků /ale i jiných/, které se mi podařilo sepsat do jednoho dokumentu, je zde :
http://www.electronicservis.cz/files/prehled_vstupnich_linkovych_sitovych_transformatoru.pdf