Fórum

E-Mi
24.08.2010 21:36
#62817 detail odpovědět

Myslim si ze v tejto problematike zase nie som az taky uplny analfabet. Som sa s doubleended HMI575 v scanneroch vyhral az az. V podstate som si prakticky odskusal ako kondenzorom a parabolou co najviac svetla dostat cez goba na zaostrovaciu sosovku a von. Ale na singleended 575 v parabole sa to nechyta ani nahodou. A to uz u starych Robe/Futurelight MH860. Co sa tyka zaostrovania, tak u doubleended su dve veci - poloha ziarovky voci kondenzoru a parabola, a to je zlozitejsie ako zaostrit polohou vybojky v parabole troma skrutkami. Do kondenzora nesvieti polosfera vybojky, ale len maximalne cca 1/3. Dalej pri prechode svetla do sosovky kondenzora sa tiez cast odrazi a neni to take jednoduche a ciste ako o tom pisete.
Co sa tyka chladenia a zivotnosti, tak mierne suhlasim, ale nemam pocit ze by singleended nejak tepelne odchadzali, to skor praskaju kondenzory pri nahlom vypadku elektriky a nedochladeni.

Inak je to zaujimava obsirna a malo prebrata oblast, a myslim ze by stalo za to obohatit tuto konferenciu o problematiku svetiel, kedze vacsina o reprakoch sa tu uz popisala a nejak to co sa tyka odbornosti obsahu uz stagnuje.