Fórum
Zdravím, mám teoretický dotaz k LED PAR reflektorům. Chtěl bych zabránit nebo jen omezit vzniku barevných stínů při použití relflektorů PAR osazených LED diodama. Zkrátka, aby při přímém pohledu do světla z PARky nebyly vidět nebo jen málo jednotlivé barevné diody, jednoduše aby to barevné světlo mělo jen tu konkrétní barvu, kterou chci vytvořit. Příkladem budiž třeba fialová - tvoří se zapnutím červených a modrých diod. Tj. aby při přímém pohledu do reflektoru byla vidět opravdu jen vycházející fialová barva, nikoliv současně zapnuté modré a červené diody.
Takováto možnost na trhu samozřejmě je, jedná se o tzv. tri-led diody, bohužel věrné barevné podání je vykoupeno poněkud vyšší cenou ;-) Chtěl bych alespoň částečně podobného účinku dosáhnout levnějším způsobem, napadlo mě tedy, samozřejmě zcela teoreticky, nasadit na PAR reflektor jakousi LUPU. Prostě zakoupit (nechat si vyrobit) za pár stokorun silnou lupu, kterou pak namontovat na reflektor. Moje hypotéza tkví v lámání světla při průchodu touto lupou, tj. výsledné světlo bude zkreslené a teoreticky by mohlo být barevně jednolité, bonusem může být teoreticky ještě zvýšený světelný výkon ;-)
Zajímal by mě tedy nějaký Váš názor na takovéhle řešení, především zda-li je můj předpoklad z hlediska třeba fyziky a optiky reálný ;-) Díky za Váš čas a zamyšlení se nad situací :-)