Fórum

19.05.2010 10:22
#60624 detail odpovědět

Tak ovíjené spoje byl přeci hit 70 a 80 let - mělo to nahradit letování.

Na ADT jsem si toho užil až až - je pravda, že originální spoj ze ZPA, provedený patřičným nástrojem, funguje dodnes, ale nikdy, opravdu nikdy, nesměl být rozebrán.

V technologickém postupu bylo sice popsáno, jak se to má v případě opravy udělat - jenže to většinou nešlo, protože v rámci boje proti imperialismu a pomoci bratrským spřáteleným zemím se na montáži zaměstnávali vysloužilí vietnamští veteráni a ti si to mastili jak chtěli...

A spojaři kroucením drátů vždy vynikali - prvák jsem studoval na spojařské škole a tam kabeloví technici vzali kneif, rozřízli izolaci, vytáhli žíly - opravdu za ně tahali tak dlouho, až je měli venku, odizolovali, nakroutili asi 12 závitů a zavázali fáčem.
Správně se to mělo zavoskovat, přetáhnout papírem a zalít olovem, což s oblibou vynechávali.

Jenom jediný z mistrů ovinutý spoj sklepal kladivem a zalil tak, jak měl.

Tyhle postupy bohužel ještě u nás na vesnici vidím - na stožáru je ježek, na něm naletované dráty, ale vodiče k účastníkům jsou zase jenom nakroucené.

A kupodivu mi tam ADSL jede na 10Mb bez ztráty paketů...

Ke škole - naše škola je na tom docela slušně - pořídili si 2x ART310A + 705A, ale mikrofony mají ty nejlevnější bezdráty AKG za 4000,- a když jim tam Kuba připojil drátové Soundkingy ze skušebny, tak to hrálo o 156% líp.

A e940 je odrovnaly úplně.

Teď se řeší mix a jeden kantor prosazuje nějaký Omnitronic, přičemž na mix mají 15 000,- Kč , tak doufám, že ty peníze využijou a nevyhoděj...

Pro jistotu jsem jim půjčil Souncraft M12, který přeci jenom funguje trochu přijatelně a tak až případně zapnout nějaký ten šrot, budou to moci porovnat.

Míru Zdar !