Fórum
Jasné, tiež som spomenul, že som sa stým už stretol, ale nie veľa krát - možno, že single do rádia sa tak špeciálne miešajú... Ale každý muzikant s ktorým som sa stretol pri nahrávaní (je pravda, že som CD nikdy nemasteroval - teda aspoň nie na v profi masteringu) chce aby mu jeho CD hralo čo najlepšie. Ako potom na to prídu ľudia ktorí práve kvallitnejšie hifi sústavy majú, že im to na nich nehrá dobre pretože pri mixe (skôr ale mastri) to zvukári prispôsobili malému plastovému jazvečíku?! Zrejme to ale naozaj bude skôr otázka masteringu - viem, že sa robia na jednu vec aj odlišné mastre - viac nakomprimované, inak ekvalizované a pod. V týchto prípadoch je možné, že vychádzajú (hlavne komerčné veci) do rádií ako single - inak si to neviem vysvetliť. ak je tu niekto kto pri takýchto masteroch bol, rád by som keby sa ozval, celkom ma to zaujíma. U nás v SR je problé, že skutočne špičkové master štúdio je len jedno (možne dve), inak sa všetky komerčnejšie veci mastrujú v zahraničí - hlavne Holandsko, Londýn, niekedy USA. Masteringy na kompíku v obýváku alebo rádoby master štúdiu, resp. hneď po mixe v pro toolse samozrejme nerátam...