Fórum
MAD: Někdy se to ale časem vykrystalizuje i k lepšímu, kéž by to bylo častěji!... Byl jsem např. dříve spraven o tom jaké jsou problémy se Zdeňou Izerem až čas popošel a na jedné akci jsme byli avizováni, že si ho obec pozvala a bude potřeba ho k našemu PA připojit dvouma linkama přes XLR a že PA má být přiměřené kvality a výkonu a jeden odposlech pro něj, nic víc. Starostku obce jsem varoval, že mohou být problémy a musíme se na nějaký ten rozmar připravit. Nechal jsem ji požadavky ještě pro jistotu prověřit, aby jsme na poslední chvíli někde nesháněli třeba minidisc. Prý ty dvě linky stačí, tož dobře...
Nachystal jsem si předem jen dvukanál samomak pasivní DI-box a dva kabely k němu. V podstatě to pak bylo bez problémů. Sice přijel taky drahým fárem, ale ve začném předstihu před vystoupením, splynul s prostředím, poseděl a pokecal s lidma. Před vystoupením si včas a v klidu vše připravil, ty dvě linky stačily, mix měl vlastní (sice Behringer, ale zánovní, fungoval slušně), též přehrávač, bezdrátový mikroport i nabíječku na akumulátory. Předeslal, že korekce nechá na pultu rovně, efektovat nic nechce, použije vlastní FX. Stál pod pódiem, FOH bedny byly za ním na stojanech (2x NDM152), odposlech tedy ani nechtěl, že to bude stačit. Nabídl jsem zvučit mikrofon samostatně, že tam mám kompresor a můžu podle potřeby zvuk dorovnat i na korekcích. Odmítl se slovy:"Není třeba, já si to pohlídám sám. Já mám nejradši, když zvukař nedělá vůbec nic!" Vystoupení proběhlo naprosto hladce, po akci přišel říct, že zvuk byl dobrý. Pak ještě dost dlouho seděl s lidma ve stanu a bavil je vtipama, nevybodl se na ně s tím, že by sbalil výdělek a hned zmizel.
Čas a zkušenosti asi zpracovaly na dvou podstatných věcech: 1) Nemít přemrštěné požadavky a nedělat machra 2) Být naprosto soběstačný, když je zvukař magor.