Fórum

08.12.2009 00:28
#55661 detail odpovědět

Já od jisté doby:-) nepoužívám kladivo ani svěrák, ale prachobyčejný nemocniční rentgen staršího ročníku, na kterém se už téměř nedělá. Ke spolupráci jsem za 0,5kg flašku Nescafé a obrovskou bonboniéru získal lepou rentgenoložku a po několika nezdařených pokusech s expozicí se zadařilo a čip s podložkou na mě čučel v plné kráse.
Fakt je, že při takové prdě z rentgenky /nevím kolik do toho pouští ani jaký expoziční čas/ několik i větších polovodičů odešlo, než jsem přišel na to, že je potřeba jim šlusovat nohy a to celé uzemnit krokavcem na kostru rentgenu. Zděsil jsem se například ze tří paralelně spojených čipů v pajcovaných MJ15004, naopak mile jsem byl překvapen relativně drahými SanKeny z AME, které mi za nekřesťanskou cenu prodali jako originály. Snímek je možno zvětšit tak, že je hezky vidět architektura čipu, tloušťka přívodů, bodové sváření apod.
Na Audiowebu běžela diskuse o nějak divně přeznačovaných KD607/617 z firem NEON a TIPA, vypadalo to, jako by původní nápis někdo něčím okartáčoval a natiskl trochu jiným fontem nové označení, které šlo poměrně lehce smazat i mírným tlakem prstu, což u originálů Tesla nebylo možné. Takže pokud jste majiteli něčeho takového, sem s tím /mail mám pod nickem/ a Marcelka nám to zrentgenuje - vedle položím originály KD607/617.
A víte, že do rentgenky /lampy/ sviští při expozici 110 až 150kV? Furt jsem se vyptával na ty dva tlustý šlauchy, co k lampě vedou a proč tam furt hučí ten větřák, ona sama to nevěděla, ale půjčila mi asi 5cm tlustý manuál k tomu rentgenu, je z roku 1985. Docela složitá mašina...
Jinak kdbyste se chtěli podívat, jak vypadají čipy starších i novějších výkonových tranzistorů in natura a porovnat velikosti čipů, najdete to na adrese http://sweb.cz/servisdok/tranzistory .Jsou tm rozkuchaný 2N3055 různých výrobců, 2N3773 taktéž různých výrobců, je tam otevřená KD607 a je tam fotka malého českého unikátu - KD15003, který je prokazatelně lepší a má větší výdrž, než jeho předloha od Motoroly.
EFHKD