Fórum
Tak jsem se včera úplně znechutil.
Chtěl jsem mít v aparátu nějakýá slušný psychoakustický procesor, tož jsem po různých úvahách zatoužil po praotci těchto zařízení a objednal si APHEX 204 Aural exciter + op. big bootom. Dobré reference (v porovnání s např. Uliho dualfexy apod.) a super reklamní a vychvalující texty v manuálu a u výrobce na internetu mně velmi naladily. První vystřízlivění ale přišlo při čekání na dodávku. Společnost Audiopolis (zřejmě jediný ofic. distributor Aphexe u nás) nejdříve vypadala solidně, ovšem po asi čtvrt roce čekání jsem nevydržel a dotazoval se přímo co jako bude. Nejdříve se údajně ztatila zásilka, potom že Aphex zlobí a nechce dodávat a další a další výmluvy. Podle mně jenom nechtěli objednat jednu věc, neboť zřejmě toho moc z té ameriky nevozí a tak nechtěli platit poštovné extra. Prostě čekal jsem na to třičtvrtě roku ! Jaké bylo moje nadšní, když přístroj za bratru 8 tisíc konečně dorazil! Nemohl jsem se dočkat a musel se podívat co že to tam ten super zvuk tou patentovanou! technologií vyrábí... Inu, co jsem saptřil mně uzemnilo. Na jeden kanál všeho všudy 2 čtyřnásobné operáky LF474 a jeden tranzistor spínající LED diodu, pár obyč. polyester kondíků (odhaduji asi tak 6) a několik 0.6W odporů. Abych nebyl skoupý u big bootom byl ještě diodový můstek a optočlen. To vše spolu se 6 potenciometry osazené sice čistě, ale klasickou technikou, žádný SMD, realtivně malá jednostranná DPS, spousta drát. propojek. Vstup/výstup obstarává všeho všudy jediný dual operák 5532 od TI ! Napájení klasické EI-trafo a nejjednodušší 2xstabilizátor 78(9)15 v katalogovém zapojení... No, kdo tomu trochu rozumí, asi ví jaké bylo moje rozčarování ! Kterýkoliv aktivní cross je podle mně složitější mašina ! Jestli budu někdy chtít, tak rozkreslím i to zapojení, bude to strašně jednoduchý, součástky koupíte v kšeftě tak do 200 kč... Nevím, čekal jsem alespoň nějaký zákaznický obvod, nebo trochu složitější filtry, vícenásobné poťáky nebo nějaký DSP - nic !