Fórum

23.09.2009 17:14
#53158 detail odpovědět

Určitě jste všichni postřehli, že čím víc akustické energie do daného prostoru napumpujete, tím více vzniká odrazů a jsou intenzívnější, až v ideálním případě budou téměř tak silné, jako původní zdroj zvukové energie. Nesváděl bych to na biokompresor v našem uchu /tímto ale nepopírám jeho existenci/, ale hlavně na množství odrazů a HLAVNĚ pak celkovou dobu dozvuku daného prostoru. Mám s tímhle poměrně kruté zkušenosti z rekonstrukce našeho cca 15.000m3 sálu, vybaveného akustickými panely, vatou tlumeným FEALem a spoustou dalších akustických prvků ing. arch. Pizingerem tak, že všechno bylo vytrháno, zničeno a odvezeno bez náhrady. Přineslo to zvýšení doby dozvuku z téměř ideálních 1,1s na 6,5s, tedy abych to upřesnil, vznikla absolutně ničím netlumená sádrokartonovo-dřevotřísková haluzna, ve které nebylo rozumět ani mluvenému slovu, natož tak hudbě, zvláště se 100% elektroakustickou podporou.
Byl jsem z celé té rekonstrukce tak strašlivě zklamaný a nasraný, že jsem nechal Akustikou Praha sál změřit a vypracovat dvě verze akustické studie, z nichž ta horší a levnější měla stát okolo 300.000,-Kč, přičemž rekonstrukce sálu i s novým lightingem a elektroakustikou stála téměř 20M. Radní mě i s požadavkem poslali do prdele s tím, že"dyť je tam všecko nové, stálo to hromadu peněz a řešil to renomovaný architekt", marně jsem argumentoval, že akustiku architekt vůbec neřešil.
Vyřešil jsem to poněkud netradičně a hodně riskantně tak, že jsem na jednom prestižním kongresu, za přítomnosti starosty, hejtmana a spousty radních schválně totálně zkurvil koncert Báry Basikové tím, že jsem to za pomoci tří FBX ohulákal tak, že z toho byla naprosto nesrozumitelná ohlušující koule. Bára o tom věděla předem, dostala instrukce a po koncertě si šla naoko stěžovat /s Pizingerem už tehdy byli od sebe/ ke stolu se starostou, hejtmanem a ředitelem. Sice jsem to tak trochu slízl i já, ředitel na mě asi čtvrthodinku řval, ale naráz to šlo a půl mega na akustické úpravy už nebyl problém.