Fórum

17.09.2009 10:58
#52936 detail odpovědět

2 Kaligula: A divíš sa, však čínske mašinky vie vypnúť iba čínske fíčko, alebo správný čínsky pokrik na to fíčko a ten je? FFFíííííí OOOfff KKKuuaaa :-) Ináč minule sme robili akciu v stanoch cirkusa Aleš a oni ho ešte iba stavali. Tak sme na to čumeli ako im to ide. No a bola im treba šťava aby to všetko mohli ťahať hore a generátor ešte nebol tak sme sa napájali cca 50m na miestny rozvádzač s fíčkom. Vcelku dobre spravený, ALE. Cirkusáci používali 4 vodičovú a my 5 sústavu. Najprv si ťahali plachty hore cirkusáci a potom sme chceli ťahať traverzy na liftketoch my a zrazu sme mali ten problém. Nakoľko sme chceli použiť ich kábel s redukciou 4 na 5, lebo sa nám nechcelo ťahať ďalší k rozvádzaču, tak sme to zapojili a pri spustení tlačítka štart zrazu ticho. Fíčko sa pobralo. Kua tak im to chodí hore dole a nám nie? Idem pozrieť koncovku a oni tam 3 fázy + PE. Kua vravím to ktorý trúd zapájal, tak som im to dal na 3F + N. Pohodička my fičíme a zrazu ticho, Kua čo zase je, no a to už došiel ku mne cirkusák, že mu to vyhadzuje keď chcú dvíhať oni. A ja nato to by nemalo, však je to tak ako má byť, tak idem k nim a naozaj zapnú oni a ticho. Tak som im to vrátil na 3F+PE a ide. Kua čo sa to deje. Pozerám na tú ich techniku na dvíhanie a oni klasika 4 3F motory + ovládač tvorený iba vypínačom bez stykača a potom mi to došlo. Tie motory mali priamo na kovových traverzách a samozrejme uzemnené. No a traverzy priamo na zemi, však klasika a práve cez tú zem si fíčko vyhodnocovalo, že tam tečie prud voči N keď som to mal zapojené ako 3F+N a letelo. Preto oni museli mať 3F+PE, lebo používali iba motory a tie sa neovládali cez stykač ktorý potrebuje na zopnutie nejakú zem a tým pádom zaťaží nejakým prúdikom PE a následne to fíčko vypne, čo zase bol náš prípad. To len tak na okraj, keď sme už pri fíčkach.