Fórum
2E-Mi: Jak je to u u mixů AH udělané s kostřením, nechce se mě pult kvůli tomuto zjištění rozdělávat?
Může vzniknout na vodiči PE rozdíl potenciálů za normálního provozu, kdy mám vše nataženo z jednoho přípojného bodu - mluvím samozřejmě o tří- a pětivodičových rozvodech. Rozdíl by měl vzniknout jen při zkratu, kdy vodičem PE teče zkratový proud.
Pokud je souhlasné nebo rozdílové napětí toto opravdu takový problém, tak v tom případě by se nemělou u DI boxů používat odzemňovací tlačítko, tím totiž odpojím signálovou zem snadno a bez použití nářadí. Ale pravděpodobně s tím takový problém není nebo mají výrobci vstupy patřičně ošetřeny. Tato situace může totiž docela snadno nastat i nechtěně, kdy signálová zem někde upadne. Bylo by divné, kdyby kvůli tomu odešla někomu např.polovina zesilovačů. Jinak samozřejmě jsme se bavili o možnosti odpojit signálovou zem v teoretické rovině, nevzpomínám si, že bych toto sám musel v poslední době použít, asi většina výrobců respektuje zásady kostření, jak je uvedeno na vzpomínané straně 120. Myslím, že je lepší mít signálové kabely zapojené standartně, než pak někdy nevhodně použít nějakou odzemněnou mrchu. Jedním z důvodů, proč se v literauře signálovou zem běžně nedoporučuje rozpojovat, jsou mimo jiné předpisy o rušivém vyzařování, tzv. elektromagnetické kompatibilitě.