Fórum
Co se týká výstupního odporu zesilovače, tak ten je opravdu dán NZZV a ziskem zesilovače v otevřené smyččce ZV. Počet výkonových tranzistorů má na to opravdu nepatrný vliv pokud jsme v lineární oblasti zesilovače. A v limitaci je opravdu jedno jestli na zátěži je místo 100V "jen" 98V díky tomu, že je tam o jeden pár méně (vlivem Vcesat a úbytku na Re).
Každý koncový zesilovač od slušné firmy je navržen tak, jak víceméně určí marketingové oddělení firmy a rozhodně není záměrně ojebán. Vzhledem k tomu, že v dnešní době je hodně velký tlak na snižování nákladů, tak každý ušetřený koncový pár za cenu použití 20 tranzistorů v TO92 na ochrané obvody znamená velkou úsporu nákladů.Znám to z vlastní zkušenosti, protože pracuji ve firmě zabývající se vývojem elektroniky. Proto vám jeden zesilovač dá 1000W/4ohm RMS a nic víc ani při jedné periodě 1kHz signálu, zatímco druhý se stejnými 1000W/4ohm RMS vám je schopen dát při jedné periodě na 40Hz klidně i dvojnásobek. Papírově ale budou stejné.
Dále jsem se setkal i s hodnocením že slabší zesilovač "kopal" na basech více než papírově silnější. Výsledek byl ten, že papírově slabší měl polmalý limiter a tudíž každá špička byla zkreslena, což na basech při kopáku kolem 50Hz z toho vlivem zkreslení lezlo nepoměrně více harmonických, které v púvodním signálu nebyly a suběktivně se majiteli zdálo, že zvuk je pevnější a hutnější na basech. Když jsem se mu to snažil vysvětlit, tak jsem neuspěl. "Vždyť mám zaplej limiter a clip jenom problikává" (samozřejmě že s každým kopákem!) "A když tomu nedám, tak to nekope" Tož asi tak.