Fórum
Ondro, já už toho v tomto oboru studovat moc nepotřebuju, to potřebuješ Ty a to hodně.
Jak je to s tím stíněním, je nad slunce jasné. Slušný symetrický vstup ke své funkci nutně nepotřebuje mít připojeno stínění, stejně jako například není nutné k funkci symetrického protokolu RS485 nebo i DMX512. Veškeré signálové "dění" se odbývá výhradně mezi živými vodiči + a -, stínění té linky stačí mít připojeno kvůli stínicímu účinku jen na jednom konci, zpravidla a nejčastěji na vstupu do zařízení. Pročpak asi myslíte, že mají např. kytarová komba se symetrickým linkovým výstupem tzv. groundlift? Aby bylo možno jej /rozuměj linkový výstup, ne celý aparát/ kurva odzemnit, jestliže je pódiovka připojena náhodou do jiného zásuvkového okruhu, než mixpult a zbytek aparátu a zabránit tak silně bručící zemní smyčce.
Vůbec žádné cizí napětí nemá šanci se na vstupy zesilovače dostat, pokud je signálem napájen ze symetrického výstupu. Veškerý signál běží mezi vodiči + a -, případný potenciálový rozdíl, který způsobuje bručení, je pouze mezi kostrami uzemněných zařízení a končí na onom ustřiženém stínění. Co je na tom tak nepochopitelného?
Co se týče Crestů: Můj soukromý názor je, že za porovnatelné peníze dostává zákazník v řadě CPX lepší zesilovač, než je řada QSC RMX. Nikdo a dokonce ani já jsem nemluvil o tom, že by tyto Cresty měly být lepší, než speciálně upravené modely QSC HD. Řada CPX v můstku běžet může a za tím si stojím-že je na jejich stránkách trochu bordel, s tím já nic nenadělám.
Dráždí mě ale zoufalé snahy holoprdelníků koupit co nejlevnější přístroj a třískat z něho minimálně to, co by správně měl zpracovávat profesionální zesilovač z jiné třídy, určený k tomuto účelu.
Co se týče řady CC, tak je to něco mezi řadou RMX a GX, podstatně blíže mají ale k RMX. Nad zesilovači QSC GX bych ani jako student nikdy neuvažoval, protože takhle okradené zesilovače jsou v podstatě k ničemu-možná snad na to karaoke, nebo pro piánko hrající barovou kapelu.