Fórum
Zcela výjimečně se tentokrát nebudu navážet do anonyma /který ani netuší, co všechno a jak hluboko od plic bych mu rád napsal/, protože tentokrát by mě nejspíš i poměrně benevolentní Hubert smázl jak mouchu.
Proto jen napíšu, že při svém zvídavém kuchání aktivních beden /v drtivé většině subwooferů/ jsem při detailní analýze narazil u spínaných zesilovačů na poměrně sofistikované antilimitační obvody, které -zjednodušeně řečeno- kulatým ořezem nepotřebných a zbytečně přečnívajících špiček umožňují zvýšit střední použitelný nezkreslený výkon zesilovačů, dodávaný do reproduktoru, až o 3dB. Což mimo jiné znamená, že takováto soustava s 1000W zesilovačem se chová, jako by v ní byl vestavěn zesilovač výkonu dvojnásobného.
Zpravidla bývá i velmi dobře ošetřena celá signálová cesta /subsonic, ekvalizace přímo pro daný měnič a bednu/, takže jsem se na vlastní ušiska přesvědčil, že aktivka s vestavěným 1000W zesilovačem spolehlivě převálcuje pasivku s nejméně dvojnásobně výkonným zesilovačem. Že tam lítají pěkné peníze v externích zesilovačích a procesorech, nehledě na možnost nepříliš odborného nastavení pasivu, zesilovače a procesoru je zcela jasné.
Aby bylo jasno-já taktéž nejsem příznivcem aktivních beden, ne že bych je přímo nesnášel, ale nepokládám to za zrovna univerzální recept na všechno a to tahání 230V všude kde se hnu mě taky pěkně sere.
Ale byl jsem pod tlakem okolností -dokonale vyvinutých aktivek- nucen uznat, že to prostě má cosi do sebe, následné porovnání s pasivem stejné třídy a megazesilovačem bylo tak kurevsky přesvědčivé, že jsem prostě aktivy vzal na milost.
Připočítám-li k tomu jistou blbuvzdornost /ne elektrickou či mechanickou, ale spíš uživatelskou, dokáže s tím zvučit kdejakej trotl/, pak je mi samotnému divné, že se mi nerozsvítilo už trochu dříve a ja mi také jasné, proč DOBRÉ aktivky tak vítězně táhnou světem. Tož tak.