Fórum

07.03.2005 16:50
#5108 detail odpovědět

Tahle technická se týká sice monitorů, ale popisuje stejnými totéž, co podobné pasáže textu jinde. Problém je v tom, že údaje ke konkrétním modelům prostě chybí a třeba ty ve VT4889 prostě nejsou stejné, jako v tom SRX atd. Skutečné hodnoty T-S parametrů a už vůbec ne nějaké další jsem nenašel. Pokud mám brát vážně obrázky v reklamních prezentacích (jediný otevřený zdroj), tak jde o dvě 3" cívky o výšce vinutí 16,5mm, vzdálené od sebe asi 13mm. Argument o dvojnásobné zatížitelnosti, který se v textech objevuje je čistá demagogie, to by muselo jít o dva KOMPLETNÍ REPRODUKTORY a ne jen o druhou cívku v těsné blízkosti první. Elektrický ekvivalent je (téměř) jeden 10W odpor v krabičce od sirek a dva 10W odpory v krabičce od sirek. Jestli si někdo myslí, že oddálil vzplanutí na dvojnásobný příkon, tak se velice mýlí :-))) Druhá věc je samotný fyzický rozměr a provedení cívek, ty jsou například u 12HPL76, 12NDL76 a 12NW76 vysoké 16, 17,5 a 19mm a navíc oboustranné a ještě navíc u silnějších modelů velmi intenzivně větrané (nespoléhá se hlavně na žebra, která mohou být ohřívána až vzduchem, nýbrž na okamžitou výměnu toho ohřátého vzduchu s okolím). Velmi nepříjemným vedlejším efektem konstrukce NDD je umístění na teplotu citlivého magnetu uvnitř cívek (zdrojů tepla) a větší délka celého formeru i magnetického obvodu, tedy větší náchylnost k poruše při stranové výchylce. Myslím, že těch 600W je až dost, přesto jsem už také někde našel 800W a pak to nešťastné násobení dvěma a čtyřmi...