Fórum
U 2x12PL32 + DE750 + ME60 je dělící kmitočet (akusticky) asi 1650Hz, výhybka je druhého a třetího řádu, upozorňuju, že to neznamená, že se takové parametry dají nastavit na aktivním crossu anebo začít podle nich počítat vlastní výhybku ! Protože je citlivost udávaná jako SPL při 1W, je potřeba k ní přičíst desetinásobek dekadického logaritmu poměru obou výkonů (v našem případě 800). Takže je to 101 + 10 x log 800 = 101 + 29 = 130dB. Jsou to ale jednak hodnoty spíš teoretické (reproduktory ani vzduch nejsou lineární a také teplo udělá svoje) a jednak jejich porovnávání v prospektech různých firem nevede ani tak ke zjištění, kdo je lepší, jako spíš kdo je drzejší a kdo má zákazníka za většího blba. Nedávno tady proběhla debata na téma akustické výkony Nexo CD12, která alespoň pro mne měla vyvrcholení ve chvíli, kdy jsem tu bednu konečně rozebral a zjistil, že je v ní něco na způsob 12HPL76 (do té doby jsem sice fabrickým údajům oponoval, ale zdaleka ne s takovou razancí, jako kdybych toto věděl). SPL max. peak apod jsou už hodnoty ryze teoretické, o kterých nikdo ani nepředstírá, že by je bylo možné za sebelaboratornějších podmínek kdy po zlomek sekundy naměřit, takže tím se zabývat nebudu vůbec.