Fórum
Se SINCLAIREM souhlasím, rider ve smlouvě by se měl pokud možno dodržovat. Dle smlouvy a rideru se tvoří cena za poskytnutou techniku. Samozřejmě jsem měl v ruce smlouvu od jedné hvězdičky z X FACTOR která vyžadovala na playback vystoupení na diskotéce pro 100 lidí EAW KF 760 a SB 1000 ve 20ti kW. Mix měl být midas. Také záleží jak svoji techniku umí zvukař obhájit co se týče PA a zesilovačů, pokud je v rideru RCF, tak není problém obhájit MARTIN AUDIO - hraje to také podstatně lépe. kvalitní mikrofony a mix s dostatečným počtem vstupů a auxů by měl být standart. Co se týče cen, tak s sebou vozím 3-6 techniků, kteří i staví a zapojují. Každý dostane za večer cca 1500-2000,-.
Jako majitel aparátu si taky musím něco nechat, připočítat amortizaci, dopravu a tvořit rezervy na dokupování dalších věcí, takže se cena jen za aparát pohybuje od 20 tis nahoru a to nepočítám světelný park včetně hlav. Nejezdím každý víkend ale pouze si vybírám lépe placené akce, kde jim není jedno jak to hraje a svítí. Nemusím podlézat cenu - mám jiný hlavní příjem a tohle zvučení mě baví. Ona totiž nastává doba kdy slovo zvukař je spíše nadávkou než oslovení člověka co něco umí a stojí si za svým - za to si ale můžeme sami zvukaři.