Fórum
Chtel jsem se zeptat, jak je to s dymenzováním reproduktoru podle špičkového a šumového výkonu. Příklad : Mám zesilovač 1000W RMS a budu k němu připojovat buď profi PA bednu (Kompakt třípásmo), nebo řadu repráků rozmístěných ve velké hale. V prvém případě mám profirepro s menším poměrem nominálního a šumového zatížení, ve druhém třeba použiju reproduktory s 15/70W udávaným příkonem a bude jich hodně serio-paralelně. Píše se že :
*** každý reproduktor i ten nejprofesionálnější má značný odstup výkonu špičkového (krátkodobého maximálního) a efektivního (šumového), stejně tak by měl mít obdobné vlastnosti i výkonový zesilovač.
Nejvhodnější je kombinace výkonového zesilovače jehož maximální, špičkový výkon, bez omezení limitací je roven maximálnímu špičkovému výkonu reproduktoru.
Výkonový zesilovač, by měl být provozován maximálně na takový efektivní výkon, kdy nedochází k překročení jeho výkonu špičkového (krátkodobého maximálního) a limitaci, pak nic nezkazíme když volíme poměr uváděných výkonů minimálně 10dB, který vyhoví všem druhům reproduktorů. *****
Kolik těch běžných 15/70W reproduktorů bych mohl na 1000w zesilovač připojit (ohmy bych teď nebral v úvahu) aby ten zesilovač byl vytížený ?