Fórum

Ewans
09.06.2009 14:23
#49214 detail odpovědět

Nechtěl jsem se do toho už vlastně ani vměšovat,ale ona je docela dost důležitá stránka použití. Setkal jsem se s několika zábavovo-plesovými kapelami,které chtěly upgradeovat své PA právě pořízením DSP. Je fakt,že produkty DBX v použití převládaly,ovšem výrazné zlepšení se nedostavilo hned od pořízení u žádných výše jmenovaných ani se zmíněnými Sabinami. Častokrát to byl prý na akcích horký boj zvukař vs. DSP a ve snaze "přemluvit" přístroj k poslouchatelnějším výsledkům. Ano,je třeba vědět,jak s takovou věcí zacházet a musím konstatovat,že jedna z kapel si tím docela pošpatnila jinak dobré jméno a "XY" DSP byl nahrazen analogem k všeobecné radosti všech. Takže znovu,kdo nepotřebuje složitější aplikace,analog je nejoptimálnější volba. Např. svého času se mi líbily i malé až střední komplety od Nexo (PS8-15) se svými analogy,nedalo se na tom sice nic moc nastavit,ale to taky zaručovalo svůj velký díl blbovzdornosti,pro malé-střední aplikace pro kapely hrající "všehochuť" a třeba bez zvukaře to byla nejlepší volba,pokud ovšem pominu ceny těchto systémů.
Škoda,že se vývoj ubral jiným směrem a v dnešní době digitalizace jsou i malé-střední systémy řízeny DSP,které ovšem nejsou všude aplikovány srovnatelně s "dospělými" DSP,což se výrazně podepisuje na výsledném zvuku a víceméně to opět zákazníka "nutí" pořídit si zesilovač-DSP-boxy sice v kompaktním balíku,ale bohužel od jedné firmy,což každému nemusí vyhovovat.