Fórum

22.05.2009 11:02
#48537 detail odpovědět

Ad riderové aparáty: Já si myslím, že v praxi jde hodně o to, co nevystihnul Sinclair: Ano, SM58 rozhodně není nejlepší mikrofon ve své kategorii - ale jsme na něj zvyklej, zpěváci taky, víme zhruba, co si můžeme dovolit a co z toho poleze. Proto si taky vozím kufr vlastních mikráků na celou kapelu, protože korekce už můžu nakroutit zpaměti etc. a když je pres, tak mi stačí linecheck a můžem hrát i bez zvukovky. Když to řeknu na hulváta, nepotřebuju mít "to nejlepší", zato by se mi líbilo, kdyby byl aparát všude stejnej.
To je i důvod, proč existují ridery, ve kterejch se stejně pořád dokola opakuje gate Drawmer (DS201), kompresory dbx (160), EQ KlarkTeknik (DN360), efekty Yamaha SPX a Lexicon PCM. Protože všichni vědí, že to funguje a že s tím budou umět bez přemýšlení kroutit.
Zažil jsem třeba zvukaře od Wayna Shortera, kterej si nechal nainzertovat DN360, ačkoli měl na masteru Lake MESA (to je tak drahý a dobrý digitální ekvalizér s ovládáním přes PC, že o něm většina z vás ani nikdy neslyšela...)
Co se týče krize, tak ta už je v českých zemích nejméně 10 let a přebytek velkých firem, kterým se ve skladu válí festivalové riderové aparáty, se tady pere o drobečky - protože těch předchozích 5 let nedělaly nic jiného, než že si navzájem podrážely ceny. Díky tomu je zvučení v Čechách v podstatě nelukrativní byznis, který se nedělá pro obživu, ale jako koníček, protože je potřeba se potrestat za to, že jsme magoři a baví nás to. Teda - pokud nechcete pronajímat výkon na tucky anebo dělat VIP akce, tam ještě pořád nějaký peníze jsou.