Fórum

14.02.2009 23:20
#44357 detail odpovědět

Ano, pokud má stabilizované výstupní napětí, tak až do určitého poklesu napájecího napětí může fungovat stejně. Ale ony to tak všechny zesilovače nemají a hlavně to vůbec neřeší zásadní problém, totiž příčinu toho poklesu. I kdyby zesilovač sám o sobě byl schopný (podobně jako jiné univerzální spínané zdroje) fungovat třeba na 80V, tak už dávno nebude fungovat nic jiného a vedení nebo rozvaděč doslova shoří. Výkon je ještě stále součin proudu a napětí a pokud klesá jedno, tak musí stoupat druhé. Jestli zesilovač potřebuje při 230V 16A zásuvku aby dodal svůj jmenovitý výkon, tak při 180V by potřeboval 20,4A zásuvku a někde by 1kW ztrátového výkonu ničil elektrický rozvod. A to jsme u jednoho jediného, ani ne moc velkého zesilovače. Ten hypotetický "230÷80V" by potřeboval 46A zásuvku a ztrátový výkon v rozvodu by několikanásobně přesahoval jeho jmenovitý výkon (dráty by žhavilo 6,9kW). Proto jsou podobné hlášky marketingový nástroj a ne žádná relevantní informace o použitelnosti výrobku a překvapuje mne, že se k nim zastoupení LG snižuje. Já jsem to zatím slyšel nejvýše od Digisoftu, tam se to dá ještě čekat.