Fórum
Molitan (měkčený pěnový polyuretan) se moc nepoužívá, já si ho vybavuju hlavně z různých studiových monitorů, od Tesly po Mackie, v PA ne, tam se používají skoro výhradně vláknité materiály. Nezabýval jsem se nijak systematicky měřením vlivu tlumení, ona to na rozdíl od třeba těch krycích látek a mříží není žádná sranda, nedá se vystačit s pár vzorky a nedá se nějak snadno udržet stejné podmínky. Především ale "není co změřit", protože vůbec není jasné, co a jak moc by vlastně mělo ideální tlumení udělat (což u ideální mříže jasné je - NIC). Hodnotit tlumení bude stejně každý spíš subjektivně, někomu se prostě líbí, když bedna dělá co největší kravál a nějaký suchý a přesný zvuk mu vůbec nic neříká "nehraje to", já pokládám za nutné tlumit tenkrát, když stojatiny kazí kmitočtový průběh (na to ale má vliv hlavně tvar bedny). V podstatě by asi nejschůdnější bylo, vzít nějakou "evidentně špatnou" basovku a různými materiály a jejich množstvím a rozmístěním se pokoušet trefit do stejného výsledku a pak jednotlivé metody porovnat z hlediska spotřebovaného množství, ceny atd. Něco takového už ale je třeba v té reproduktorové kuchařce od Vance Dickasona, co si ji skoro nikdo nekoupil, protože mu připadala drahá...