Fórum

03.02.2009 23:02
#43867 detail odpovědět

to se rozpoutalo peklo, co jsem tu nebyl. Chudák drobek.....

K lepší cestě drobkovi, nebo alespoň k jejímu urychlení pomohlo pár lidí z amplionu a repromanie. Tak dlouho jsme do něj hučeli, až začal povolovat a už kupuje lepší věci...

Jeden z prvotních důvodů, proč volit konstrukci na bázi SUB18 byl, že měl kopie EM15Bass osazené nějakým verkem, a nestačila mu SPL hlavně v interiérech, sály a jeho bejvák... Utvrdil jsem ho v tom, že horna v malé místnosti není vůbec dobrý nápad, a že i venku ten jeden 18" určitě nebude horší, ale bude rozhodně mnohem víc basovat pod 60Hz.
Udělal jsem tedy návrh podle BC se zvětšeným bassreflexem (méně objemu pro BC 18PS76) a ladění by mělo být kolem 42-45Hz.

Drobku: lidé na to ladění od BC nadávají protože je psáno, že je laděný na 35Hz, a přitom je laděný na 42Hz, a aby se naladil na 35, musel by být bassreflex dlouhý a lámaný. My ladíme vejš, a máme to +- dobře. Psal jsem, že jsem to nemusel uplně trefit, ale bude to o +-3Hz, nikoli špatně.

Materiál na stavbu bedny jsem nevolil já, ale sám drobek. Nenechal se ukecat, a tak jsem ho v tom nechal (nervy povolili, občas už dojde argumentace). Koneckonců vyztužený box osazený 18PS76/8Ohm hnaný GX5kou nepožaduje takovou tuhost jako Rozzuřený 18", třeba "Xko" do kterého blázni perou až ke 2000W. svislé žebra jsem taky nabízel, ale také bez odezvy.

Co teď - už bych to drobku s těma žebrama moc nepřeháněl. Tak jak to je, by to normálně mělo fungovat pokud jsi to opravdu dobře přišrouboval.

Ostatní: S tlumením brrr. simulace je simulace, ale kupovat něco zbytečně je to poslední, co by 13ti letej kluk s málo penězi chtěl. Osobně bych to netlumil tak moc. Jenom zadní stěnu. Box je i tak dost velkej, a žádné virtuální zvětšovnání objemu nepotřebuje.