Fórum

20.01.2009 20:58
#43290 detail odpovědět

Ano, magnetické vlastnosti nejen permanentních magnetů, ale i té oceli, ze které je zbytek obvodu, jsou závislé na teplotě. Ovšem z praxe vím, že se ještě nikomu v reproduktoru neodmagnetoval NdFeB teplem ani jinak. Viděl jsem dost magnetů rozpadlých vlivem tepla (povolilo buď lepidlo anebo lisovaný spoj, skoro pokaždé to bylo výrobcem uznáno jako výrobní závada a už se to v dalších seriích neopakovalo), nikdy jsem neviděl ani jeden zkorodovaný nebo odmagnetovaný. Jestli takový reproduktor někdo máte, tak s ním přijďte, rád se poučím. Takhle se to až moc podobá těm teoretickým výpočtům výhybek, které by za jistých předpokladů k něčemu mohly být, ale v praxi nejsou. Mimochodem právě po těchto teoreticky mnou předpokládaných problémech jsem se ptal už kdysi každého výrobce a řekli mi, že nenastanou, protože zvolili správný materiál. Evidentně z nás nejlíp věděli, o čem mluví a pro mne se jejich slova na 100% potvrdila. Chlazení cívky je jiná rovina problému, pokud nemůže magnetický obvod sloužit jako chladič, tak je potřeba teplo odvádět přímo do vzduchu.