Fórum

06.01.2005 15:57
#4317 detail odpovědět

ještě k párákům...Popíšu pár zkušeností a názorů na výrobu páráků. Velmi důležité je rozhodnutí z jakého materialu a pro jaký účel se párák vyrábí. U nás je to při výrobě páráků celkem jednoduché a jasné. Možná proto mě velmi překvapili názory, pana Elznice ohledně lámání drátů a nevhodnosti pájených spojů. My používáme kabel Belden. Je to typ s přídavným kovovým opletením. Nikdy jsme neměli problémy s pohybem jednotlivých pramenů v plášti ani s praskáním drátků. Zde je pár zásadních operací na kabelu s konektorem Wieland. 1. je zcela nezbytné nechat pro jednotlivé prameny vůli mezi pinem a průchodkou. Těleso konektoru je dostatečně prostorné. 2. Důležitá je volba správné průchodky/trychtýře. Šroubení musí být dostatečně dlouhé a musí se utáhnout značnou silou. Díky použitému kabelu s ocelovou punčochou to lze dottáhnout. 3. Před vstup do trychtýře/průchodky je vhodné dát 1 či 2ks zdrhovací plastové pásky. Je to pojístka proti vytržení, pokud by se šroubení na trychtýři povolilo. Při použití kabelu BELDEN s opletením a správné volbě trychtýře/průchodky a dodržení vůle na pinech ZCELA vylučuji problémy, které popisoval p. Elznic. Letovat či neletovat jest otázka vkusu a názoru. Všeobecně se soudí, že letovaný spoj je lepší. Popisovanou možnost pohybu drátků v pinu bych bral spíše jako závadu než přednost. Jedinou nevýhodou pájení je to, že samice může ztratit pružnost. Záleží to na tom, jak umíš pájet a jak hodně pin vyhřeješ. Všeobecně na námi vyrobené páráky nejsou stížnosti a už vůbec se nám nevyskytují závady popisivané p. Elznicem. No, ale stejně mi to nedalo a kontaktoval jsem lidi od WIELAND, ILME a HARTING se žádostí o předvedení firemních kleští a výhod a nevýhod jejich pinů a technologie . Jde i op rychlost a tím i o cenu za zpracovaný - osazený párák. O výsledku Vás budu informovat, popř. Vás pozvu na instruktáž... Za zkušenosti a názory předem děkuji.