Fórum

26.12.2008 19:20
#42479 detail odpovědět

To Petr V.
Vlastním gate Drawmer MX40. Výbavu hodnotit nechci, to si můžeš přečíst na stránkách výrobce. Použitelné to rozhodně je, jak píše MAD, ovšem od začátku mám dojem, že si ty gejty něco málo přidávají do zvuku, nejsilněji v oblasti tak cca 2 kHz, zostřují zvuk (nejznatelnější na kopáku). V obyčejném režimu to je znatelné minimálně, ale při zapnutém laditelném filtru je to více než postřelhnutelné (zkoušeno funkcí Bypass). Otázka: Je možné, že krátký čas attack (jednotky ms) a release (30-70 ms) v kombinaci s filtrem nastaveným například na ne zcela přesnou potřebnou frekvenci může způsobit, že fázový posun filtru způsobí, že gate otevře v nevhodný čas? Pro ilustraci: Máme nástroj dominantní kmitočtový rozsah 60-400 Hz, filtr naladíme na 400 Hz, řekněme, že filtr má šířku pásma cca -100 Hz. Filtr způsobí jistý fázový posun a proto gejt otevře s časovým zpožděním, ovšem přímý signál filtrem neprochází tudíž není zpožděn, dojde k otevření např v maximu amplitudy (prakticky skokem, rychlý attack- strmá náběžná hrana=vyšší harmonické=zkreslení)? Je toto nějak ošetřené nebo je moje idea mylná?

Sice jsem trochu odbočil, ale nechci tady hanit přístroj, kdyby třeba mohla být chyba v obsluze:-)
Je ale pravda, že u jinejch gatů jsem se s tím nesetkal (DBX, BSS, staré levné Audio Logic). S Rane jsem bohužel tu čest neměl.