Fórum
Nějaké drivery 18sound jsem v ruce měl, ND1480 skoro určitě, to je dost starý model, pak něco novějšího s těmi malými lepenými magnety, to druhé označení mi ale nic samo neříká. Nebylo na nich nic zajímavého, v nejlepším případě byly s RCF a hlavně B&C schopné konkurence (což je samozřejmě vynikající výsledek pro firmu s minimem tradice). Na údaje z posledních pár let se dá víceméně spoléhat, v prvních datasheetech si hrozně vymýšleli, dneska stačí hlídat třeba použitou hornu, kmitočtový rozsah, kde udávají citlivost apod. a pouštět druhým uchem ven všechny řeči o nějaké unikátnosti a technickém náskoku, nemají nic z toho, respektive jak proti komu. Já osobně bych každý výběr driveru začínal u B&C a není náhoda, že to tak dělá skoro každý i když samozřejmě se občas hodí použít i něco jiného. Ještě k tomu průměru - BMS (také některé JBL) mají jiný tvar membrány s jinak umístěnou cívkou, což má dost zásadní vliv na funkci, naprosto jinak pak vypadá i oblast mezi membránou a vyústěním a tak bych je jenom podle toho průměru do žádné kategorie nezařazoval. Problém v poslední oktávě samozřejmě je vždycky větší u velké a těžké cívky a membrány než u malé, kdyby nebyl, tak by se asi jednotlivé drivery od sebe tak nelišily zvukem, jenom na řešení problému se dá poznat, co kdo umí. Grafy v datasheetech z tohoto hlediska nemívají velkou vypovídací hodnotu, nebývá tam ani takový rozsah ani rozlišení ani spousta dalších pohledů, ze kterých se dá na něco oprávněně usuzovat a hlavně to není z nich slyšet.