Fórum

JKL
10.12.2008 19:11
#42181 detail odpovědět

Spliter , rozbočovač , oddělovač a ti další......

Začnu "kalhotkama" . Jsou to dva XLR samci symetricky paralelně spojené na jednu XLR samičku.Běžně se to používá k buzení dvou vstupů na mixu , jeden jede jako hlavní šavle do mixu a masteru a druhý vstup jevyužívám pouze pro mix monitorů.Výhoda je jasná , mohu dát kompresor do kliky a neovlivnuje mi to monitor , protože ten je v klice druhé.
Je to velice často vyžadováno dvorními zvukaři kapel a i já to používám , ze 160tky DBXu na vstupu jsou naměko i zahraniční kroutiči.

Pokud někomu lezou sračky z komba , bavme se ale o base nebo klávesách , použije se samozřejmě DI box.Ten bere signál přímo z nástroje , a dále ho paralelně pošle do komba , tedy nástrojovky.
Od mixu je vhodné tento signál oddělit galvanicky , tedy trafem , proto je dobré mít DIčko s trafem buď pasivní , nebo aktivní s galvanickým oddělením , kuli napájení fantomem.Někdy to vrčí , někdy ne.Od toho je tam kouzelný přepinač GND/Lift .Pokud to ale vrčí u aktivu bez trafa , zpravidla nám už nepomůže ani zvukařský pánbůh.

Další kategorie je monitorový pult.Někdo to pere paralelně naostro, já používám toto, http://www.jklsound.cz/images/rozbocovak-vnitrek_01.jpg

Neni to ůplně tak jednoduché , jak se to zdá , ale dá se.

Pokud tato přednáška někoho nudila , ignorujte ji :-))