Fórum

18.10.2008 13:57
#40803 detail odpovědět

2 Petr: experimentování se meze nekladou, ale při "gejtování" tomů nejde ani tak o to odstranit přeslech ze sousedních bubnů - především je vhodné, abys tam neměl činely: pokud na tomech zdůrazňuješ např. vyšší středy kvůli "mlasku", z činelů tam potom leze takový ohavný plecho-sykot. Takže u tomů nastavuji gates prakticky pro všecny tomy stejně: filtr klíčování odspoda ořežu na nějakých 200-250Hz a svrchu někde okolo 1,5-2kHz. Release tak, by mi neuřezával doznívání bubnu (pokud buben nemá extrémně dlouhý a hnusný "ocas"). U kopáku řežu na klíčování basy taky cca na 250Hz, aby mi gate neotvíral buben rozeznívaný např. přeslechy basy z bubenického monitoru, shora ale nejdu níž než na nějakých 5kHz - kopákový gate musí ovírat "mlaskanec", ne "bučení". Hi-hat jsem teda nikdy negejtoval, většinou je natolik hlasitá, že na ní přeslechy nevznikají. Spíš jsem zkoušel kompresorem omezit rozdíl v hlasitosti otevřené a zavřené ("šlapané") hajtky, ale byla to slepá ulička - prostě to nejde. S těmi gates se moc netrap, to, že ti pořádná rána do virblu otevře na zlomek vteřiny všechny gejty na tomech, to je úplně normální. Gejt je jenom "berlička" a vždycky je to kompromis...
Jo když jsem tady vypisoval ty dobré gates, na jeden jsem zapomněl: Klark teknik DN514 - teď ho mám zrovna půjčenej. Jednoduchej čtyřkanál výbavou hodně podobnej DS404 od Drawmeru, chodí to výborně, jenom ta cena, Kohn, ta cena... Pak ještě existuje osmikanálová mašina Square ONE dynamic, jejíž jednotlivé kanály se dají použít BUĎ jako gate, NEBO jako kompresor. To taky docela funguje, ty gejty se mi v tom líbí o něco víc než kompresory - při ceně pod 4000 za kanál je to ale oboje furt dobré. Jenom se musí velmi opatrně s poťákem prahu, protože rozsah regulace je až nesmyslně široký.