Fórum

Michal V.
10.10.2008 10:05
#40573 detail odpovědět

Hubert 06.08.2008 13:05:24

Je to samozřejmě plné různých vzájemných nepochopení a navíc nikomu nejde natlačit do hlavy vlastní poslechový dojem, takže debata se poněkud zacyklila. Snad jenom bych za sebe napsal, že samozřejmě 1W do 4ohmového a 1W do 8ohmového reproduktoru způsobí stejnou termickou kompresi, ale já jsem to v citovaném textu myslel tak, že je potřeba předpokládat, že dvojnásobek (teoretický) příkonu do 4ohmového reproduktoru (protože o ten lidem obvykle tady jde) bude mít nevyhnutelně za následek zvětšení termické komprese a TAKÉ proto ten reproduktor nebude rozhodně hrát dvakrát tolik, než 8ohmový na stejném zesilovači. Moje argumentace proti snaze používat hlavně 4ohmové reproduktory není založená na tom, že by snad byly apriori všechny horší, ale že ve skutečnost se ze spousty důvodů vůbec nedá ani přiblížit tomu 3dB nárůstu v SPL se stejným zesilovačem, je to čirá fikce.
Názor, že by snad měly být dokonce z principu lepší, je omyl, pokud tedy budou stále vinuté jen Cu nebo Al, jako ostatní impedance. Není žádný velký problém navinout cívku folií a pak bude mít třeba desetiny ohmu (viz staré ART), ale opravdu to nepovede k dramatickému zlepšení parametrů, to by to dávno měly minimálně všechny aktivní bedny, kde odpor přívodů nehraje roli a v zesilovačích je problém spíš s vysokým napětím než proudem.

takže když má teoreticky zesilovač na 4ohm 2000W a na 8 1000 tak je jedno jestli tam dám 4ohmovy 2000W nebo 8 ohm 1000W reproduktor? bude to hrát stejně nahlas? aspoň tak jsme to pochopil z toho co napsal hubert. :-/