Fórum

22.10.2003 09:32
#404 detail odpovědět

2Lukas: METRIAL OZVUCNIC: ..o drevotrieske ani latovke tu nikto nic nehovoril. Mna by tiez zaujimalo co z materialov sa da pouzit (ake ine preglejky!). Baltska breza je na slovensku viacmenej nezohnatelna (aspon som nenasiel ziadnu firmu, ktora by to bola schopna vyrobit/doviezt - ak niekto vie, tak nech da vediet!(v cechach viem ze je)). Dokonca som nenasiel ani ziadnu firmu, ktora by vedela zabezpecit "normalnu" brezu. :-( ..co je k dispozicii a bezne v predaji je buk/dub/topol/smrek.
buk/dub = tvrde jak svina = ukrutna hmotnost
topol/smrek = makke = nanic
:-(
Zhanal som aj nejake tabulky aby som nasiel nejaku vlastnostami nejaku zodpovedajucu nahradu, ale info som nenasiel skoro ziadne - akurat tabulky mernej hmotnosti dreva (v ktorych baltska nebola - iba klasicka) a nejakych konstant o deformacii pri vysychani. :-(

..cize ma jednak zaujima do akej miery sa baltska breza lisi od "normalnej" (ak vies) a co by bolo ohladom pevnosti/hmotnosti podobne. (vyborna by bola nejaka tabulka) ..predpokladam ale aj tak, ze budem musiet oprasit citatelsky preukaz a skocit pozriet nejake drevarzke knizky do kniznice.
Uvazoval som ze v najvacsej nudzi dam buk, samozrejme v mensej hrubke - napr. 16mm buku namiesto 18mm brezy co by snad mohlo pevnostne zodpovedat a hmotnost by sa nemusela tak vyrazne zvysit (merna pre 1m3 je u buku 720 u brezy myslim 650 (smrek pre porovnanie 450kg)). ..samozrejme hrosie sa to bude mechanicky spajat (vdaka mensej sirke), rovnako horsie opracovavat, a tazie sa bude robit povrchova uprava, nakolko breza ma velmi nevyraznu "krezbu" (letokruhy) - buk je na tom horsie...
No nic - skusim este zohnat nejake info a potom by som ho sem pripadne napisal. Myslim, ze by to zaujimalo nie len mna a Goga.