Fórum
Obávám se, že běžné audiogramy nedávají na toto žádnou odpověď a jsou dobré tak na posuzování nějakých jednoduchých vad sluchu. Protažení stejného principu o oktávu výš k ničemu nepovede. Sluch se vyvíjel v přírodě, jestli něco běžně nepředpokládaného umí, tak se to dá vyzkoušet jen na přirozených zvucích, asi jako dobrý čich nebo chuť, případně schopnost rozeznávat lidi si taky neotestujete moc dobře v žádné laboratoři. V podstatě je samozřejmě jedno, jestli budu vnímat změnu amplitudy nebo změnu fáze, úplně stačí, že budu vůbec něco vnímat. Intermodulační produkty mohou vznikat a vznikají ve spektru kdekoli, pokud je nepokládám za překážku konstatování, že 1kHz i 100Hz slyším, tak proč by měly vadit na 21kHz ? Protože se předpokládá, že je jinak slyšet nemůžu ? Já jsem na výsledky všelijakých audiometrií trochu vysazený, protože se často setkávám s argumentem "mně už bylo čtyřicet, já žádný dobrý reprák nepotřebuju, protože už nic neslyším", přitom dotyčný ten rozdíl slyší docela jasně, ale prostě "věří vědě víc než vlastním uším". Podle mne má být technika tak dokonalá, jak stupeň vývoje a cena dovolují, jakékoli odvolávání na "nedokonalosti našich smyslů" bylo zatím VŽDYCKY jenom marketingovým trikem anebo prostou blbostí. Mého pradědečka přesvědčovali, že z válečku mu Caruso zazpívá jako živý, mne, že FM a pak CD je nejvyšší dosažitelná kvalita, teď žvaní o HDTV apod.