Fórum
Dobrý deň, prosím všetkých znalých problematiky o vyjadrenie.
Vcera som sa dostal do výmeny názorov ohladne teórie reprobední. Ja som tvrdil na modelovom priklade jedneho páru bední s vyšším výkonom ale nižšou citlivostou VS. jedna bedna s nižším výkonom ale vyššou citlivostou že jedna to môže zahrať lepšie.
Konkretne
2x bežná fullrange reprobedňa (napr. RCF) reprobedňa vedľa seba, 95,5dB, 1100W pre obidve - mono 4 ohm
verzus
1x špičková fullrange reprobedňa (povedzme EAW) 97dB 700W
Ked ohliadneme od kvality reprobední, bedňa s citlivostou o 1,5 dB nižšou pokiaľ viem by potrebovala o 50% viac amplifier power, čo je 1050W, čo by malo byť v tomto prípade +- rovnocenné, nie?
Môj oponent tvrdil že dve to zahrajú lepšie už len kvôli tomu že sú tie bedne dve a že vraj vyššia citlivosť u EAW s tym nema nič spoločné.. Údajne že keď sa postavím 30 metrov daleko, že pocítim rozdiel..
No ja byslím, že pokiaľ obidva prípady vytvoria približne rovnaký akustický tlak, ten musí so zväčšujúcou sa vzdialenostou klesať rovnako o obidvoch prípadoch, nie? Prosím napíšte Vaše názory nech si to prečíta od viacerých. Vďaka.
PS: ja som videl koncert Buty zvucený jedným párom (!) KF750 a jedným párom SB750 a hralo to na 4 bedne ako sviňa napriek tomu že to bolo na veľkom námestí :)