Fórum
Směšné je už to, že Moravě říkáme "východ", to by pak asi Slovensko a Maďarsko a velká část Polska měly být "dálný východ". Mne by teda označení od Plzeňáka za "východniara" asi docela pobavilo a je to úplně umělé, nic v materiální realitě tomu nenasvědčuje, nejhorší pastoušky a silnice jsme při celé cestě zažili až doma, mezi Prahou a Brandýsem n/L, auta a motorky na silnicích, prodejny traktůrků a čtyřkolek, oblečení a fasády, všechno je tam stejné. Akorát ten humus v obchodech naší branže, ten je velmi atypický. Asi jsem naštval pana Trucálka (byl-li to on), když jsem mu řekl, že tohle trucování místním obchodníkům moc dlouho nevydrží, že my máme meziroční nárůst obratu větší, než několik místních firem obraty dohromady, takže časem nebudou mít komu prodávat. Zajímavý rozdíl oproti výletu na Vysočinu a na jižní Moravu byl také v tom, že jsem tentokrát nenarazil na skoro žádné alespoň diskutabilní věci, nikde nebyly ani ty obvyklé HK, JBL, jenom naprosto minimální stopy Yamahy a db, to znamená, že problém opravdu není v nás, je to problém místních obchodníků, kteří se zuby nehty drží co nejvyšších rabatů na úkor své vlastní budoucnosti. Jeden to řekl velmi pregnantně - "já mám 28% i jen na jediném mikrofonu, u vás se na takový rabat nedostanu ani s 200 000 měsíčně". V mailech se občas někdo chlubí tím, že má až 60%, to ovšem je u dealera opravdu trochu moc a každý by se jako zákazník měl zamyslet, jestli podobným nedělá křena. Obchodník má vydělávat na OBRATU, ne na RABATU. Kamenný obchod v dosahu pokládám za standard, někde se věci musí dát osahat, poslechnout, nechat si poradit, cena přes internet může být nižší, ale něco tomu nakupování chybí a já bych takhle věci, které mne osobně interesují, asi nekupoval (lednička je pro mne něco jiného .-)