Fórum

20.04.2008 11:50
#36391 detail odpovědět

Hrdě se řadím do zástupu Diaváků. Mimochodem, v červené Diavě žádné vosky ani korozívní přísady nejsou, vosk byl obsažen v bílé mléčné Diavě. Sendy, Ty sám moc dobře víš, jaký je dneska problém koupit cokoliv slušného a hlavně účinného, současné eko-sračky sice nesmrdí a jsou biologicky odbouratelné, ale potenciometr či přepínač nevyčistí a nenakonzervují. Ukaž mi třeba obchod, kde lze v krabičce koupit klasickou kontaktní vazelínu, vhodnou např. na ošetření postříbřených kontaktů řadičů proti korozi a černámí. Nikde, dá se najít jen cosi v přiblblém spreji za pět stovek od Kontakt-Chemie.
Tisíce potenciometrů a přepínačů jsem už zachránil a vyčistil buď kombinací vypláchnutím tetrachloretylenem a nakonzervováním Diavou, případně jen tou Diavou. Jistá velmi zatížené a frekventované aparáty, ve kterých jsem v minulosti provedl kúru tetrachlorem a Diavou, se mi vracejí v pravidelných intervalech na výměny lamp, jacků, seřízení apod., ovšem ovládací prvky i sedm let zpět bezvadně fungují, nic nekoroduje ani neoxiduje.
Fakt, že běžně na trhu není nic tak účinného, jako byl svého času rimavanský Kontox 5-10 prostě nepopřeš, nic tak dlouhodobě účinného není. V současnosti prodávaný K5-10 má podle mne už jiné složení, protože subjektivně úplně jinak voní a taky hlavně nečistí...Ostatně, složení rimavanského Kontoxu je dneska už dobře známo, takže si jej může šikovný člověk doma namíchat bez potíží, pokud se mu to vzhledem k charakteru práce vyplatí. S Kontoxem ze starých zásob je třeba být kapku opatrný na ty nejšmejdovější spotřebkové potenciometry z Číny, které nemají odporovou vrstvu vpálenou do pertinaxu, ale mají ji jen nanesenou z odporového laku, ten Kontox bezpečně rozpustí, což je poznat podle černých sraček, tekoucích z potenciometru ven po prostříknutí. Jinak kombinace K5-vyčištění a K10-konzervace zatím mezi současně prodávanými /a superdrahými/ prostředky nemá konkurenci. Diava má ještě jednu zajímavou vlastnost, kterou nemá ani Kontox ani nic jiného.