Fórum
Ano, mám zkušenosti se zvučením kapel. Bohužel osobně digitál nevlastním, ale díky tomu že pracuji v Prodance a iLive jsem začal zkoumat hned jak nám přišel, tak vidím jeho výhody. Ale co se toho co jsem uvedl níže týče, popisoval jsem to, co bylo vidět na Slovensku s iLive při zkouškách Teamu. Znovu připomínám, že náš iLive jede na monitorech (ostatně to hlásá i banner tady nahoře). To co říkal Petr V. s tím, že při neměnění mikrofonů a zásadních změn to není potřeba, je pravda, ale v případě toho co dělá Habera je to jinak. Přiblížím tedy trochu podrobněji tamnější děj... Team hraje cca 20 písniček. Různá tempa, různé efekty, různé atmosféry a nálady. Na obou stranách RCF použité na sidefill, dole monitory L´Acoustics. Typicky chtějí muzikanti při každé písničce všude něco jiného, Habera chce "pro pocit" i nějaké efekty které se míchají z monitoru, bubeníkovi se dost mění poměr odposlechů při různých skladbách, protože kromě klasického monitoru používá i in-ear. Zkrátka co písnička, to takřka JINÉ nastavení, jak na EQ, tak na FX, tak samozřejmě na poměrech hlasitostí v jednotlivých monitorových cestách. Tohle všechno se uloží do scén a pak už jen vyvolává. Má to logiku a praktické použítí proto, že celé Haberovo turné zvučí jedna firma, tedy použití všeho je na všech akcích stejné. Samozřejmě může a zjevně asi i dojde na jemná ladění v průbehu koncertu nebo zkoušek (v případě zkoušek se to může zase rovnou uložit), ale to základní nastavení už tam je a není třeba nic kroutit před kažou písničkou. Beru to jako obrovskou výhodu digitálu, když tam ta funkce prostě je, tak ji využiju na plno. Je to jako s klimatizací v autě. Když jí tam nemám, tak si taky k ochlazení vzduchu v kabině jen otevřu okýnko. Jen je to méně pohodlné a trochu dýl to trvá. Takže to co jsem napsal, že je vše ve vteřině připraveno, je myšleno v případě několika akcí se stejným aparátem a se stejnou kapelou a jejich pokaždé stejnou nástrojovou aparaturou.