Fórum

04.11.2004 01:47
#3551 detail odpovědět

Ještě k tomu rozdílnému přístupu. Nám se taky občas povede přetisknout nějakou blbost od výrobce, například v poslední době jsem tady několikrát upozorňoval na to, že jak postupně chdí nová bísíčka, tak celkem pravidelně na nich měřím o cca 10% nižší hodnoty Bl, než jsme na jaře dostali a během léta zapracovali i do ceníku, který v od září rozdáváme. Kromě toho jsou už od některých (a budou od všech, jako vždycky) v sekci "měření" i naše data, aby si je každý mohl porovnat. Takže takhle kopeme my. Na druhé straně třeba Mediatech, ale i jiné firmy se nestydí dávat do reklam velmi zavádějící údaj o " dvoupalcovém driveru" ve svých bednách, i když ty drivery jsou ve skutečnosti 1" . Osobně jsem se setkal s lidmi, kteří si na tento ubohý reklamní trik naběhli a pak se divili, co v té bedně našli. Music Data zase zvesela prodává bedny HK, kde jsou pravidlem totálně z prstu vycucané údaje o citlivosti (104 i 108dB/W u běžných přímovyzařujících beden, basreflex s 15" 104dB atd.) Opět jsem se setkal s lidmi, kteří vážně věřili, že to HK hraje při stejném osazení čtyřikrát víc než konkurenci... Nevím, jestli jsou podobné praktiky podporované tím, že jinde svoje zboží nijak sami neměří a spoléhají se na poslechové dojmy nebo co, ale u nás se snažíme podobnému matení zákazníka bránit. Možná, že krátkodobě i k naší vlastní škodě (chybí cash-flow :-), ale dlouhodobě se to vyplácí. A to jsem nedávno zhruba odhadnul, že nás to měření muselo stát už nejmíň milion korun. A mne osobně mnoho tisíc hodin práce.