Fórum
Chlapi, sinclair a Fanta mi připoměli, na co jsem se chtěl zeptat již kdysi. Jde o takovou spíše anketní otázku ohledně využívání pevně instalovaných systémů v kulturácích. Za předpokladu, že by byla promyšleně instalována technika, kterou zde všichni řadíme minimálně jako vyhovující kvalitativní standart a dostačovala by požadavkům realizované akce (např. folk, dechovka, módní přehlídka, komponovaný pořad, divadlo...), využívali by jste ji častěji? Mám na mysli hlavně tu výkonovou část. Upřednostnili by jste trochu lenost a na akci se vydali jen s mixem, efekťákem, kabeláží, mikráky a odposlechy s tím, že se namísto do svého PA připojíte přes přípojný panel na místní systém? Pořadatel by po vás mohl chtít, aby jste akci zvučili z toho důvodu levněji. Přistoupili by jste na oboustranně akceptovatelný finanční kompromis? Jenom doplním, že by jste měli pochopitelně možnost, se předem přesvědčit o bezchybném stavu zařízení.
A pro osvětlovače něco podobného: Pojedete svítit se svým parkem, ale sál umožňuje své veškeré scénické osvětlení, hlediště, popř. taneční parket připojit na DMX linku z vašeho pultu. Stačí si jen na webu KD stáhnout podrobný plánek systému včetně rozmístění, výpisu zařízení a přesných DMX adres. Věnovali by jste čas předem k napatchování a přípravy pultu, aby jste měli i ten sál pod palcem a nedohadovali se tak s místníma, co kdy kde a jak rozsvítit?
Kolik vás je, kteří to již dávno takhle praktujete?
Když se náhodou dostanu k projektování nějakého kulturáku, tak tyto vymoženosti pokládám za samozřejmost. Nicméně, zajímalo by mne, zda se nakonec nesnažím zbytečně.