Fórum
To je pravda, ze mnohdy se jedna o podnaklady. Ale budto na to muzeme pohlizet tak, ze "jak k tomu prijde ten zvukar s aparatem za statisice, kdyz mu kseft vyfoukne jouza s Omnitronicama" a nebo tak "ze je to kazdyho zvukare boj, jestli bude jezdit s Omni za 50t nebo z RCF za 500t". Protoze kseft se mu zaplati pokazdy stejne. Poradatele jsou taky jenom lidi a ver, ze ja zacinal naprosto stejne - jako vyzirka kseftu lepsim zvukarum. Otazkou je, jestli v tom vubec nekdo vidi z tech "gulasniku" rozdil. Hraje to, hraje, hraje to nahlas, hraje. Ze to obcas vazbi, nebo ma hnusnej zvuk na vejskach, malo basuje, na podiu se muzikanti neslysi - to ho netrapi, on potrebuje vydelat.
Znam tu situaci z obou pozic. Jednak jako poradatel, jednak jako zvukar. Ovsem nikdy sem neprozoval hospodu ani sal, vzdycky jsem si to najimal. Ale dneska, kdyz uz nikdo nevydela, tak se snazi aspon neprodelat. A pocty jsou jednoduchy - svetelnik a zvukar budou chtit rekneme 10.000,- za vecer dohromady. 2.000,- budou stat plakaty, dalsi 2.000,- nacpu kapelam (garaz bandy s vlastni tvorbou) za cestak, 3.000,- pronajem salu, plus naky drobny na lidi u kasy, benziny, telefony co me to stoji a jsem na 18.000,- v rezii. V tu chvili musi bejt vstupny nechutne drahy, nebo musi prijit mraky lidi. Takze aby se to vratilo, musi pri vstupnym 100,- Kc (a to je na nektery mesta a saly i tak hodne za nakej mistni vesnickej fest nebo zabavu) a prijit 180 lidi (coz na garaz bandy neprijde na zabavovku mozna jo). A jsme na nule, nehlede na tu praci, zarizovani, makani, nervy. Na to ma silu malokdo.