Fórum

10.01.2008 13:20
#33409 detail odpovědět

Ale ale, chlapci! Výpočet "kolik do toho vrazím - kolik za to dostanu - za jak dlouho se mi to zaplatí a jak dlouho poté mi to ještě bude schopno vydělávat" je snad naprosto zásadní záležitostí při jakémkoli podnikání. Kdo to neděláte, jste opravdu "koníčkáři" a - nezlobte se - škodiči, protože vás zjevně živí něco jiného. Investice do aparatura by se měla vrátit během max. 4-5 let (s tím ostatně počítají i daňové odpisy)a potom následuje období, kdy nějaké peníze konečně získáváte, dokud aparatura nezastará a nerozpadne se natolik, že je třeba se jí zbavit a koupit novou. Tak je to se vším - když si fabrikant koupí nový soustruh, je to taky tak. Jinak je to ekonomický nesmysl.
diost popdobně to vidím s těmi honoráři: jestliže je někdo natolik profík, že může jezdit po republice se známou kapelou, nebo pracovat pro rentovací firmu s aparaturou světových parametrů, má střední školu a x let praxe, tak by si měl vydělat při 180 hodinách (= standardní pracovní doba) za měsíc (což u zvukaře určitě neznamená 20 pracovních dnů, spíš 15...) aspoň 30.000,- hrubého, což je dvacka čistého a to je třeba u nás v Praze tak na nájem a složenky, takže musíme makat víc. Takže počítám na fakturu cca "dvojku" na den, a jestli někdo jezdí i s vlastním aparátkem za litr, tak je jouda. Zeptejte se tady toho pana hostinskýho, jestli by za tyhle peníze pracoval...?

A právě proto by měla existovat nějaká organizace nahrazující odbory
(zvukař -zaměstnanec je dost výjimečná záležitost), ne proto aby někoho k něčemu nutila. Aby si s náma každej nemoh vytírat... . Nevidím důvod, proč by na mně měl nějakej gulášník startovat, že moje požadavky jsou přemrštěný a ať jdu do toho rizika s ním: moje riziko je, že neseženu kšeft, jeho riziko je, že nedokáže přilákat lidi a provaří. Většina blbě navštívených koncertů je o mizerné propagaci. Kde to umí, tam mají plno.