Fórum
Jo, taky jsem si tenkrát od jednoho takového (bylo to přímo v Lucerně) koupil 15" JBL s hliníkovým pupkem, jenom asi za dvě měsíční výplaty. Věděl jsem tenkrát hovno a věřil prospektům a lidem. Moc nehrál, rozhodně ne o tolik víc než tesly a měl jsem pak problém se ho vůbec zbavit. asi ho nějaký ten Klindera už měl v pazourách. Plochým vodičem se běžně motá, ale kromě výškových reproduktorů spíš míň než kdysi, má to dost nevýhod, o kterých se nemluví a lepšího efekt se dosáhne silnějším magnetem, což dneska není problém ani váhový ani finanční. V našich tabulkách reproduktorů je profil vodiče značený písmenem - k anebo p za průměrem cívky, takže se to dá snadno vyhledat. Reproduktory nepřevíjíme, pouze vyměňujeme celé originální membrány, pokud jsou dostupné na trhu, ale stíhám sotva náš sortiment. Zlepšily a zlevnily se některé materiály a je na tom líp měřicí technika a úroveň znalostí, nikdy nebylo slušné PA tak dostupné. Gauss už dávno ze soutěže vypadl, patřil stejné firmě jako EV a nějak ho zařízli, možná se jednou tohle jméno objeví taky na reproduktorech v Behringeru, nevím. Ve sklepě mám ještě asi čtyři kousky, bílé koše, černé žebrované magnety, ale nestály za opravu už před deseti lety a do ceny těžko někdy přijdou. Modlám se nemá sloužit .-)