Fórum
Este k napajaniu: Hrabal som a v tom pri trosku inej prilezitosti (akumulatory pre vykonny fotoblesk), ale info mozno niekomu pomoze. Vseobecne sa medzi AKU (viem, ze pre mnohe bezdraty bude nutnost pouzit skor alkalicke clanky kvoli napatiu) odporucaju skor Sanya ako GP a fotografovia medzi Sanyami oblubuju/pouzivaju predovsetkym aku s kapacitami 2300 a 2700mAh (2500 trpela velmi velkym samovybijanim a zivotnost tiez nebola najlepsia). Medzi GP sa udajne objavuje prekvapivo velke mnozstvo chybnych kusov resp. kuskov z nizsov kapacitou oproti udavanej hodnote.
Velmi zaujimavou alternativou su aj akumultory typu Eneloop, co je technologia velmi blizka NiMh (nabijac kompatibilny), akurat sa podarilo dosiahnut vyrazne potlacenie samovybijania (pokles napatia v case aj ked sa aku nepouziva). Robia sa v kapacitach "len" 2000-2100 mAh, ale napatie na nich samovolne klesa tak pomaly, ze po cca 10 dnoch skladovania su napatim na urovni 10dnovych aku s povodnou kapacitou 2700mAh. Samovybijanie je tak nizke, ze po pol roku maju eneloopy kludne aj 80% povodnej kapacity (NiMH vtedy uz ani neprdnu), cize pre mna ako obcasneho fotografa nie je problem vybrat blesk po dvoch tyzdnoch nepouzivania zo skrine a fotit dalej, co by pri beznych NiMH nehrozilo, resp by som blisol uz len par krat). Rovnako dokazu spickovo dodat vyrazne vacie prudy (Eneloopy od Sanya, ktore som nakoniec kupil, daju podla niekorych skusenosti bez extremneho prehriatia a znizenia zivotnosti az 10A!!!).. ..pre blizie informacie doporucujem kuknut fotograficke fora a modelarske fora.. ..obzvlast druhi menovani idu pri pouzivani akumulatorov az k ich hranickym moznostiam a preskumane to maju naozaj podrobne! :-)
..cely text je samozejme o clankoch rozmeru "tuzka".. ..9 voltove kocky som nekumal a v prevedeni Eneloop (u GP sa to vola tusim Recyko) sa asi ani nerobia.