Fórum

11.10.2004 21:35
#3310 detail odpovědět

to J.J.: Nebyl bych si tak jistej tím,že pokud slyším dvě věci hrát rozdílně a na první měření vykazují shodu, že při jiném měření budou shodu vykazovat taky! Nevěřím tomu, že pokud slyšíš rozdíl, že ho nepůjde změřit! Ne snad, že bych se chtěl zabývat měřením "kabelu", ale dost často měřím profi zesiky. Měl jsem na stole desítky zesilovačů různých kategorií u nichž často výrobci udávali stejný výkon RMS. Při testování konstantním sinusovým signálem jsem obvykle naměřil podobné údaje, ale pokud jsem dva zesilovače mezi sebou porovnal zvukově, každý hrál jinak a to hlavně v basech. A co víc? Každý hrál i jinak nahlas. Ovšem při důkladnějším měření, tedy při znalosti více parametrů zesíku jsem VŽDY NAŠEL V MĚŘENÍ odpověď. Například se od sebe lišily impulsním výkonem a dobou po kterou je zesilovač schopen dodávat do zátěže výkon vyšší, než RMS. Tyto dva údaje mají na výsledný charakter zvuku dominantní vliv, ale málokterý výrobce tyto parametry udává. Parametrů, které se podílejí na výsledném zvuku je dost. Pokus se změřit vše co můžeš a napadne tě a určitě odpověď najdeš. Pokud ne ty, tak později někdo jiný ANO.